Zupy z ogniska z suszonych warzyw

Składniki:
kabanos
przecier
marchewka
por
pieczarki
buraczki
przyprawy
sól

Suszone warzywa są lekkie i aromatyczne. Można z nich przyrządzić różne rodzaje zup – nie znudzą się:
marchew + kabanos + przyprawy = marchewkowa
pieczarki +kabanos + przyprawy = pieczarkowa
marchew + pieczarki + por + kabanos + przyprawy = warzywna
marchew + buraczki + kabanos + przyprawy = buraczkowa
marchew + przecier + kabanos + przyprawy (warto dodać trochę cukru dla przełamania kwasowości) = pomidorowa

Sposób przygotowania suszonych warzyw:

  1. Marchewkę i buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki drobno posiekać, a por pokroić w cienkie talarki.
  2. Warzywa ułożyć luźno na blaszce i ususzyć w piekarniku o ustawieniach: temperatura 60°C, termoobieg.

Można też suszyć warzywa na piecyku elektrycznym lub mocnym słońcu, (ale w ostatnim wypadku niekorzystnie to wpływa na zawartość witaminy A i B2 w warzywach).

Zupy najlepiej przyprawiać własną mieszanką przypraw; proponuję:
3 łyżki suszonego oregano
3 łyżki suszonej bazylii
1 ½ łyżki czosnku granulowanego
1 ½ łyżki suszonej cebuli
1 łyżka suszonego tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
½ łyżeczki ziaren kolendry
½ łyżeczki chili
¼ łyżeczki kolorowego pieprzu

 

Porady sporządzania zup:

  • ognisko powinno być już trochę przygaszone,
  • menażkę kładziemy na płaskim, bezpiecznym podłożu (takie, które nie przepali się za moment)
  • najlepiej zagotować  w menażce samą wodę, dodać składniki i zostawić pod przykryciem koło ogniska na 5-10 minut (zupa na ognisku może wykipieć lub wylać się)

 

Zupa dobrze smakuje z chlebem 😉
Macie pomysł na własną kombinację ulubionej zupy z ogniska? 

Nie ma jeszcze kometarzy.

a Ty co napiszesz?