Bałkańskie cevapcici

Cevapcici to tradycyjne, bałkańskie danie. Można je skosztować niemal w każdej restauracji. Smakosze dobrze przyprawionego i aromatycznego mięsa będą zachwyceni 😉

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 3 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • olej roślinny
  • sól, do smaku

Składniki do dipu pomidorowego:

  • 2 sztuki pomidorów
  • 1 sztuka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne/ papryki kajeńskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku

Składniku do dipu jogurtowego:

  • 200 ml jogurtu naturalnego, gęstego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól i pieprz, do smaku

Cytryna

 

Przygotowanie:

Mięso

  • Posiekaj drobno cebulę i rozmaryn, wyciśnij czosnek.
  • Wymieszaj mięso ze wszystkimi składnikami.
  • Zwilżonymi dłońmi formuj podłużne kotleciki i nabijaj je na patyczki do szaszłyków.
  • Przykryte wstaw do lodówki na około 45 minut

Dip pomidorowy

  • Pomidory obierz ze skórki i drobno posiekaj.
  • Paprykę przypiecz w piekarniku, aż skórka zacznie się nieco przypalać. Wyjmij, obierz ze skórki i drobno posiekaj.
  • Oliwę rozgrzej w garnku, wrzuć pozostałe składniki i duś przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dip jogurtowy

  • Jogurt wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem.
  • Dopraw solą, pieprzem i udekoruj natką.

Cevapcici

  • Schłodzone kotleciki usmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu.
  • Podawaj z dodatkiem dipów oraz z cząstkami cytryny.

Smacznego!

Nie ma jeszcze kometarzy.

a Ty co napiszesz?